И Германия, след Франция, Италия и Испания, обяви данните за продажбите на нови автомобили в страната през май.

Новите регистрации са скочили с 12 % до над 286 391 коли през миналия месец, съобщи днес Федералната служба за транспорт. Най-големият пазар в Европа се радва на нарастващо търсене на индивидуалните клиенти, както и на допълнителните работни дни през месеца. Но в основата на възходящия растеж е стабилното развитие потребителските нагласи  на този сегмент от пазара, пише Auto Motor und Sport.

За първите пет месеца на годината продажбите са нараснали с 6,8% до 1,38 милиона автомобила.

Вчера другият голям пазар на Стария континен - Франция отчете ръст от 22% в продажбите но нови коли през май. В Италия регистрациите се увеличиха с 27%, а в Испания нарастването е 21%.

Четирите пазара съставляват около три четвърти от продажбите на нови автомобили в Европа.

Според анализатори на компанията Evercore ISI в Испания продажбите на BMW бележат ръст от 23%, Mercedes-Benz на Daimler - с 15% и Volkswagen Group - с 13%. Те се представят най-добре на местния пазар. Анализаторите изчисляват, че годишните продажби в Испания ще достигнат 1,12 милиона автомобила.

В Италия Renault отбелязва рекорден ръст на продажбите с 57% през май регистрации, подпомогнати от старта на новия компактен автомобил Megane.

Може да се каже, че  VW Group не е загубил значителен пазарен дял в региона след скандала с дизеловите емисии, посочват специалистите на Evercore.