Caterpillar, който може да се използва като прокси за състоянието на глобалната индустрия, тъй като произвежда машини за повечето важни тежки отрасли като земеделие, строителство, минно дело и други, отчете най-слабия си месец от три години насам, сочат данните на компанията за февруари - първия месец, в който ефектите от коронавируса се усещат глобално, предаде Zero Hedge.

На глобално равнище продажбите на компанията са спаднали с над 10% и не е изненадващо, че най-тежък удар понася компанията в Азия - където след понижение от 2% на годишна основа през януари, към края на февруари тяхното понижение е от почти 20%. Ситуацията не е по-добра в Северна Америка, където те се свиват със съответно 11% и 12% през същия период.

Слабите продажби на Caterpiller повлякоха индекса Dow и също вещаят мрачни дни за икономиката на САЩ

Слабите продажби на Caterpiller повлякоха индекса Dow и също вещаят мрачни дни за икономиката на САЩ

През третото тримесечие те спадат във всички сегменти до 12,758 млрд. долара, което е понижение от 6% на годишна основа

Съвсем скоро, по време на най-голямата индустриална конференция в Северна Америка, която донякъде изненадващо не беше отложена заради пандемията, главният изпълнителен директор на Caterpillar Джим Ъмпълби коментира, че проблемите в Китай все още не са създали сериозни проблеми с доставките за сектора. "С други думи, действителният срив на продажбите тепърва предстои и може би поради тази причина Ъмпълби не навлезе в повече подробности за това как глобалните мерки за разрешаване на проблема ще се отразят на бизнеса му", пишат от Zero Hedge.

В рамките на последния месец акциите на компанията изгубиха почти 40% от стойността си, което е най-слабото начало на годината за тях от периода на Голямата рецесия. Само през последния ден те се свиха с още 8,37%, до 92,62 долара за акция.

Очаква се гигантът да понесе допълнителен удар и заради срива на петролната и газовата индустрия. През февруари продажбите към нея се свиват с 3%, което демонстрира срив през всеки един месец от последното полугодие, но данните са преди цената на суровината да се срине с една трета.