Продажбите на дребно в еврозоната през февруари нарастват с 0,4% в сравнение с предходния месец. В годишно изражение продажбите на дребно показват растеж от 2,8%, според излезлите днес данни на статистическата служба на Европейския съюз (Евростат). 

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха среден ръст на първия показател с 0,2%, а на втория - с 2,3%. 

Според ревизираните данни, през януари, продажбите на дребно са се увеличили с 0,9% спрямо предходния месец, а не 1,3%, както вече бе съобщено. Ръстът им на годишна база възлиза на 2,2%. 

Продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в еврозоната през февруари се увеличават с 0.1% на месечна база, както и през януари.

Обемът на продажбите на нехранителни стоки се увеличава с 0,9%, след като през януари се покачва с 1,6%. Продажбите на текстил, облекло и обувки през февруари са скочили с 1,9% след спад от 0,6% месец по-рано. 

Продажбите на автомобилни горива са паднаха с 0,7% след 1,5% увеличение през януари. 

Продажбите на дребно в 28 страни от ЕС през февруари нарастват с 0,4% в сравнение с предходния месец и с 3,3% на годишна база.

В Германия, най-голямата икономика на съюза, продажбите се увеличават с 0,9% спрямо предходния месец след 2,8% скок през януари. 

Във Франция през февруари се наблюдава спад в продажбите с 0,1%. Месец по-рано продажбите нараснаха с 0,3%.

Испания регистрира ръст на продажбите от 0,7% след увеличение от 0,6% през януари. 

Както вече бе съобщено, инфлацията в еврозоната се забави миналия месец, докато базовата инфлация (без волатилните стоки като храни, напитки, енeргоносители), достигна минимално ниво от почти една година насам. 

Потребителските цени в еврозоната през март нараснаха с 1,4% на годишна база след повишение от 1,5% през февруари, според предварителни данни на Евростат. Целевата инфлация определено от Европейската централна банка е на ниво "малко под 2%".