Модерната търговия в България се сдобива с нов местен играч. Нов супермаркет от типа "Направи си сам" ще отвори през май тази година в столичния квартал "Люлин", пише бизнес изданието "Капитал". Той ще бъде под марката "Профистор" (Profistore) и ще е втори магазин на бранда, като първият обект беше открит на 15 декември 2023 г. в Ритейл парк "Елин Пелин".

По данни на компанията, споделени пред вестника, общата инвестиция в двата търговски обекта е 5.5 млн. лева, инвеститор е "Профистор" - дъщерно дружество на "СТАД - Близнаков", която търгува и е официален вносител на строителни материали у нас.

"Ние не целим да подражаваме на вече наложените вериги. Нашата визия е да създадем търговски обект, който като площ е по-голям от железария, но по-малък от хипермаркет", коментира инвестицията Димитър Близнаков, цитиран от "Капитал". По негови думи идеята е клиентите на веригата да намерят това, което търсят, без да губят много време в обикаляне на големи площи.

Хотелската верига Four Points на "Шератон" влиза в Банско с четиризвезден обект

Хотелската верига "Шератон" влиза в Банско

Marriott International ще ребрандира съществуващо място за настаняване

Първият магазин на веригата в София ще се намира в собствена сграда върху 600 кв. метра търговска площ, ще разполага с паркинг и зелени зони. В него ще се предлагат над 15 хил. артикула за дома и ремонта. За сравнение: Магазинът на "Профистор" в Елин Пелин е разположен върху 1600 кв.м площ и предлага над 20 000 артикула, става ясно още от публикацията.

По думите на Близнаков плановете са веригата да се развива постепенно, с магазини с площ между 500 и 2000 кв. метра, като фокусът на разрастване са София и Софийски регион.

Според statista.com приходите на секторите "Направи си сам" и "Железария" в България ще достигат 1.201 млрд. долара през 2024 г. Отчитайки общото население, през настоящата година в България секторът ще генерирана приходи от 178.20 щатски долара на човек.

Очакванията са годишният му темп на растеж да възлезе на 3.74% за тази година. В световен мащаб Китай генерира най-високи приходи от сектор "Направи си сам", възлизащи на 785 млрд. щатски долара за 2024 г.