Шведският автомобилен концерн Volvo изпитва много сериозни трудности, обяви Bloomberg. Компанията, собственост на китайската Geely, буквално се срива заради глобалния недостиг на полупроводници. Това оставя и много от заводите за камиони празни. Основната причина за липсата е в това, че производителите на чипове запазват все повече доставки за технологични групи, произвеждащи смартфони, таблети и игрални устройства.

През февруари шведският производител заяви, че производството му остава незасегнато от недостига на чипове, но добави, че има "голям риск" това да се случи в скоро време. И ето, вече се случва.

Производството вероятно ще спре в продължение на две до четири седмици като за кризата е допринесъл и пожар във фабрика за чипове в Япония миналата седмица.

Оказва се, че Европа е най-засегната, въпреки че производството на камиони и строителна техника на Volvo в други части на света като САЩ и Китай ще бъде ограничено.

"Ще ни отнеме известно време, за да се върнем на правия път", заяви днес говорителят на VolvoКлаес Елиасон.

Тази сутрин на борсата в Стокхолм акциите на Volvo паднаха със 7,4% или под 218 шведски крони. Това е най-големият срив на компанията за последната една година и според много анализатори от автомобилния сектор е едва началото.

В последно време автомобилните производители в целия свят се борят с недостига на чипове на фона на голямото търсене на камиони и автомобили. Колкото до Volvo предстоящото прекъсване на производството със сигурност ще доведе до огромни финансови загуби.

Припомняме, че Vоlvо Саrѕ cи e пocтaвилa aмбициoзнaтa цeл дo 2030-а гoдинa дa пpoдaвa caмo eлeĸтpичecĸи aвтoмoбили. От компанията искат още от 2025-а гoдинa пoлoвинaтa oт ĸoлитe, ĸoитo пpoдaвaт дa бъдaт eлeĸтpичecĸи, a ocтaнaлaтa пoлoвинa - xибpидни. По обясними причини засега това не се отнася за тежкотоварните автомобили.