Второто тримесечие на тази година, за разлика от първото, не се оказва особено успешно за най-голямата в света верига за бързо хранене.

Чистата печалба на McDonald's за април - юни 2016 г. се понижава с 9 на сто спрямо същия период на миналата година до 1,09 млрд. милиарда долара, съобщиха от компанията.

Приходите на компанията за отчетния период са се понижили с 4% — до 6,26 млрд. долара.

Съпоставимите глобални продажби McDonald's са нараснали за тримесечието с 3,1%; в САЩ - с 1,8%, а на пазарите в развитите страни – с 2,6% на сто.

Развиващите се пазари се представят с ръст на продажбите от 1,6%, като основен двигател на положителната динамика са продажбите в Китай и Русия, се казва в отчета на компанията.

Според резултатите за цялото първо полугодие, обаче, чистата печалба на McDonald's е нараснала с 10% по сравнение с предишната година и достига 2,2 милиарда. Приходите на компанията, напротив - за полугодието се понижават с 2% — до $12,1 милиарда.

Мрежата от ресторанти да бързо хранене на McDonald’s наброява 36 обекта по целия свят. По данни на компанията всеки ден в тях се обслужват 69 милиона посетители в 100 страни по света.