Промяна в начина на работа с огромни последици за глобалния пазар на виртуални валути и дигитални активи е била предложена на крипто борсата Coinbase от американските регулатори, но след отказа на платформата да спре търговията с всичко, различно от биткойн, сега двете страни водят битка в съда. За целия сюжет разказа пред FT изпълнителният директор на компанията Браян Армстронг.

Контекст: През юни Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) започна съдебно дело срещу Coinbase - една от най-големите платформи за търговия с крипто в света.

Според SEC Coinbase е действала незаконно и е търгувала с 13 вида крипто активи, които са нерегистрирани ценни книжа. Сред тях са популярни имена като Solana, Cardano и Polygon.

Криптогигантът Binance започва битка "на живот и смърт" с US регулаторите

Криптогигантът Binance започва битка "на живот и смърт" с US регулаторите

Binance.US спря да работи с долари на фона на риск от запор, инвеститорите изтеглиха милиони

Ръководството на регулатора сравнява крипто сектора с Дивия Запад и е на мнение, че удря по доверието в САЩ като инвестиционна дестинация. Атакуваните от SEC компании на свой ред говорят за превишаване на правомощията и злоупотреба с неясно формулирани правила и регулации.

Детайли: Според Армстронг влизането на спора в съдебна фаза е било без алтернатива: "Да делистнем всички останали активи извън биткойн - действие, което, впрочем, не отговаря на написаното в закона, на практика означаваше да сложим край на крипто индустрията в САЩ".

Разказът звучи напълно правдоподобно, защото шефът на SEC Гари Генслър в скорошно интервю за New York Magazine заяви в прав текст, че за него всичко в крипто извън биткойн са ценни книжа, "защото има хора зад тези крипто валути, които използват различни комплексни и наистина непрозрачни механизми, но на базово ниво се опитват да промотират токените си и да привличат инвеститори".

Binance се споразумя с американските регулатори

Binance се споразумя с американските регулатори

Така беше избегнато замразяването на активи

Биткойн в случая е изключение заради произхода си с всички мистификации около разработчика с псевдоним Сатоши Накамото, чиято самоличност и до днес не е потвърдена.

От друга страна: От SEC отрекоха пред FT да са отправяли официално искане към Coinbase да търгува само с биткойн. В същото време, обаче, отбелязаха, че "в хода на разследването нашите служители може да са споделили вижданията си по отношение на това какво поведение би довело до въпроси от страна на комисията във връзка със законодателството за ценните книжа".