Най-голямата криптоборса - Binance и формално несвързаната с нея американска Binance.US постигнаха споразумение с американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), като по този начин беше избегнато замразяване на активи в размер на милиарди долари, съобщават световните агенции.

Това обаче не е краят на битката между компаниите и регулатора.

Криптогигантът Binance започва битка "на живот и смърт" с US регулаторите

Криптогигантът Binance започва битка "на живот и смърт" с US регулаторите

Binance.US спря да работи с долари на фона на риск от запор, инвеститорите изтеглиха милиони

Контекст: Binance отдели американския си бизнес в независимо дружество и независима борса - Binance.US. Според SEC, обаче, международната криптоборса и фирми, свързани с ръководителя ѝ Чангпенг Жао (CZ), тайно контролират дейността в САЩ и имат възможност да прехвърлят активи извън страната. Именно заради това и се искаше временно замразяване на активи.

Паралелно тече и процедура във връзка с някои от предлаганите от Binance.US токени, които според регулатора са нелегални ценни книжа.

Binance и Binance.US отричат всички обвинения.

13 тежки US обвинения срещу Binance

13 тежки US обвинения срещу Binance

Комисията по ценните книжа и борсите твърди, че платформата застрашава парите на вложителите

Детайли: В рамките на споразумението американската борса ще трябва да предприеме конкретни стъпки, в резултат на които само нейни служители ще имат достъп до платформата и портфейлите, в които се съхраняват активите на потребителите. Ще стане публична и информацията за разходите на Binance.US.

От SEC коментираха, че "с оглед факта, че Чангпенг Жао и Binance контролират активите на клиентите на платформата (Binance.US), (...) тези мерки са ключови за защитата на активите на инвеститорите. Освен това, гарантирахме, че американските потребители ще могат да изтеглят активите си от платформата, докато ние работим по разрешаването на предполагаемите нарушения и подвеждането на Жао и структурите на Binance под отговорност за предполагаемите им нарушения на закона за ценните книжа".

Активите на американците в Binance са застрашени - ето защо

Активите на американците в Binance са застрашени - ето защо

Крипто борсата е изправена пред сериозна заплаха

На свой ред самият Жао цитира съдебния протокол, в който по думите му съдията заявява, че няма никакви данни за злоупотреби с активите на потребители.

Какво следва: Binance (US и не само) ще продължат спора си със SEC, като той е възможно да им докара голяма по размер глоба. Според CZ преследването на платформите е част от глобална политическа кампания срещу криптотехнологиите.