Руска държавна компания налива крупни суми в дъщерно дружество, което изгражда ядрена електроцентрала на стойност 20 милиарда долара на средиземноморското крайбрежие на Турция.

Миналата седмица Rosatom изпрати около 5 милиарда долара на базирания в Турция строител, официално известен като Akkuyu Nuclear JSC, а за тази седмица са планирани още два трансфера според турски, източници, пише Bloomberg.

През март Rosatom заяви, че има право да продаде до 49% в Akkuyu на инвеститор, но въпреки това разполага с всички "необходими ресурси и инструменти за успешно изпълнение на проекта", дори ако финансира строителството сама.

Русия остава основен източник на енергийни доставки за Турция. Страната осигури една четвърт от вноса на суров петрол на Турция и около 45% от покупките на природен газ миналата година, което даде на Москва огромен излишък в двустранната търговия.

Двете страни работят и върху механизъм, който би позволил на Турция да плаща за част или за всичките си покупки на енергия от Русия в лири, каза турската централна банка в четвъртък.

Въпреки че се въздържа да се присъедини към повечето западни санкции, членът на НАТО Турция гласно изрази подкрепата си за Украйна. Компания, ръководена роднина на Ердоган, предостави десетки въоръжени дронове, за да подкрепи украинската армия.