Акциите на фармацевтичния и химически концерн Bayer се сринаха с близо 6%, след като съд във Филаделфия задължи компанията да плати 2,25 млрд. долара по дело, заведено от гражданин, който твърди, че хербицидът Roundup го е разболял от рак, съобщават световните агенции.

Скандалите около препарата за растителна защита са свързани с активното му вещество - глифозат. През 2015 г. Международната агенция по изследването на рака излезе с позиция, че той може да причини онкологично заболяване.

Краят на една 117-годишна история: Сбогом, Monsanto

Краят на една 117-годишна история: Сбогом, Monsanto

Германският гигант Bayer иска да се "отърве" от марката, свързвана с много скандали през годините

3 години по-късно, през 2018 г., Bayer придоби производителя на Roundup - Monsanto, за 63 млрд. долара. Още към онзи момент имаше заведени дела срещу компанията.

През ноември 2023 г. три лица я осъдиха да им плати над 1,5 млрд. долара. Адвокатите на Bayer поддържаха позицията, че Агенцията по околната среда на САЩ все още счита Roundup и глифозата за безопасни.

Сегашното решение, което е в полза на заболелия от рак Джон МакКийвсън, е най-тежкия удар по Bayer/Monsanto до момента. Следващият съдебен процес за Roundup ще се проведе в началото на февруари в Делауеър.

Акциите на Bayer потънаха заради дело срещу Monsanto

Акциите на Bayer потънаха заради дело срещу Monsanto

Съдът глоби с $289 американската компания, която отскоро е част от германския гигант

Това е "студен душ" и за опитите на главния изпълнителен директор на Bayer Бил Андерсън да убеди инвеститорите, че може да възроди успеха на компанията. Тя все още е подложена на натиск от големите задължения, наследени след придобиването на Monsanto, отбелязва Bloomberg.

Може да се наложи Bayer да затегне дивидентната си политика през 2024 г., за да освободи средства, смятат анализаторите на Morgan Stanley. Те очакват, че компанията може да намали обхвата на плащанията или да ги спре напълно.

По-рано през януари Bayer обяви преструктуриране на бизнеса с цел подобряване на финансовите си резултати. То вероятно ще доведе до масови съкращения на работни места.