Руската компания Power Machines на Алексей Мордашов, която е под санкциите на САЩ от 2018 г., спечели иск срещу виетнамската държавна корпорация Vietnam Oil and Gas Group (PetroVietnam) в Сингапурския международен арбитражен център, съобщи Lenta.ru.

Отбелязва се, че това е първата публична победа за руска компания под санкции в международен арбитраж поне от 2022 г., когато Западът наложи строги санкции срещу Русия след началото на войната в Украйна.

През 2019 г. компанията Power Machines съди виетнамската държавна компания Petrovietnam с искане за връщане на 250 милиона долара, инвестирани в изграждането на топлоелектрически централи в републиката, но замразени поради санкциите на САЩ срещу руската компания. Делото стигна до съда, след като представители на Petrovietnam пренебрегнаха покана за преговори на правителствено ниво от Министерството на икономическото развитие.

Алексей Мордашов иска да прави аналог на Amazon

Един от най-богатите руснаци иска да прави аналог на Amazon

Богатството на бизнесмена е оценявано на 20 милиарда долара

Според източника на изданието искът на Power Machines е бил удовлетворен в размер на над 500 милиона долара, което е реалната цена на изграждането на проекта към датата на прекратяване на договора. Насрещният иск на виетнамската страна за приблизително 3,5 милиарда долара обезщетение е отхвърлен.

Представител на Power Machines каза пред изданието, че SIAC се е произнесъл в полза на компанията през ноември 2023 г. "Power Machines е удовлетворена от решението на съда, но условията на решението са поверителни и не могат да бъдат разкрити на никоя от страните на този етап", поясниха от компанията.

Power Machines подписа договор за изграждането на топлоелектрическата централа Long Fu-1 през декември 2014 г. Предполагаше се, че работата ще приключи след пет години, през декември 2019 г. Руската компания беше включена в санкционния списък на САЩ през януари 2018 г. На американските граждани и компании е забранено да сключват транзакции с тези в списъка. Общо американски или свързани компании представляват около 30 процента от проекта на станцията.

Алексей Мордашов е мажоритарен акционер в стоманодобивната компания Severstal "Северстал", която той ръководи като главен изпълнителен директор в продължение на 19 години, преди да подаде оставка през 2015 г.

САЩ към Турция: Ако си сътрудничите с руски олигарси ви грозят американски санкции

САЩ към Турция: Ако си сътрудничите с руски олигарси ви грозят американски санкции

Турция е единственият член на НАТО, който не е наложил санкции на Русия

Ударен от санкции през 2022 г., той незабавно прехвърли собствеността върху ключови активи, включително акции на компанията за отдих TUI и минната компания Nordgold.

Severstal, в която той все още има 77% дял, е загубила повече от 400 милиона долара през 2022 г. поради санкциите на Запада, според Мордашов.

Северстал продаде два стоманодобивни завода в САЩ през 2014 г., оттегляйки се от пазара в момент на нарастващо напрежение между Русия и Запада, и насочи фокуса си към вътрешния си бизнес.

През 2023 г. руското издание на списание "Форбс" състави класация на руските милиардери, понесли най-големи загуби през 2022 година, начело на която беше именно Алексей Мордашов и семейството му.

Руски олигарх може да купи фалиралото германско летище Франкфурт-Хан за €20 милиона

Една от популярните дестинации от Летище София може скоро да е собственост на руски олигарх

Летището е на около 120 км от финансовата столица на Германия Франкфурт