Руски фармацевтичният предприемач и собственик на легендарната германска моторна писта Нюрбургринг Виктор Харитонин може да купи изпадналото в несъстоятелност летище Франкфурт-Хан в Западна Германия, чрез компанията си NR Holding. Той е подписал нотариално заверен договор за покупна цена от около 20 милиона евро. 

Администрацията по несъстоятелност съобщи, че са осигурени различни "варианти на продажба" за съоръжението и има сключени два договора за покупка с инвеститори, които са независими един от друг, предава Bloomberg.

Парите за подписания договор с руския олигарх са в т. нар. ескроу сметка. Това значи, че независима трета страна държи сумата, докато се извърши прехвърлянето и всички договорени условия се изпълнят. съобщи германската информационна агенция Deutsche Presse-Agentur, като не цитира източник. Харитонин не е в нито един санкционен списък на ЕС срещу Русия, според DPA.

През 2022 г. NR Holding загуби в наддаването за летище Франкфурт-Хан от франкфуртската компания Swift Conjoy Gmbh, която обаче така и не плати предложената цена.

NR Holding потвърди пред DPA, че е подписал договор при определени условия.

Летището е на около 120 км от финансовата столица на Германия Франкфурт и на приблизително същото разстояние от Люксембург. То е бивша американска военна база и единственото голямо летище в щата Рейнланд-Пфалц. Летището няма железопътни връзки.

За Виктор Харитонин

Руският милиардер Виктор Харитонин има богатство на стойност 6,2 милиарда долара, според списъка на милиардерите на Forbes. Той създаде мултинационалната фармацевтична фирма Pharmstandard с Роман Абрамович и други през 2003 г., като обедини пет компании.

Харитонин и неговият партньор Егор Кулков изкупиха дяловете на своите партньори през 2008 г., година след като Pharmstandard стана публична компания в Лондон.

През октомври 2014 г. Харитонин става съсобственик на една от най-старите писти в Европа Nurbugring в Германия.