Алексей Мордашов е петият по богатство човек в Русия с активи от 20 милиарда долара. Той успява да натрупа състояние първоначално от бизнес в стоманената индустрия, но през последните години търси най-различни възможности да диверсифицира източниците на богатството си.

Сега Мордашов възлага все повече надежди на хранителния сектор и на туризма, а плановете му включват създаване на аналог на американския Amazon.

По неговите думи е време да инвестира в индустрии, ориентирани към крайните потребители, като създаде екосистема, в която на основата на тези активи, пише Bloomberg.

"Има няколко области, които са свързани с ключови нужди на човека - образование, медицина, пътувания, търговия на дребно. Ние обмисляме да създадем екосистема, базирана на тях - един вид Amazon", коментира Мордашов в интервю.

"Всеки един от тези сектори е на прага на големи промени", допълва той.

Междувременно през миналата година ръководената от Мордашов "Севергруп" придоби почти 80% от руската верига супермаркети Lenta, оценявана на 1,8 милиарда долара. Плановете на милиардера включват фокус върху онлайн търговията и експресните доставки.

Що се отнася до туристическия сектор, семейството на Алексей Мордашов е акционер в една от най-големите европейски компании в индустрията - TUI. То държи 25% от акциите на дружеството, изчисляван на 1,7 милиарда долара.