Руският "Норилски никел" ("Норникел") обсъжда намаляване на производството се на никел през 2023 г. с около 10% - на фона на неговия излишък към момента в световен мащаб, както и отказа на редица европейски купувачи от руски метал.

Компанията, която е най-големият производител на никел в света, вече е уведомила купувачите за планове за намаляване на производството през следващата година. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

През 2022 г. "Норилски никел" планира да произведе общо 205-215 хиляди тона никел. При спад от 10% през следващата година, производството на никел в компанията ще се върне на нивата от 2021 година.

"Норникел" очаква излишък на пазара на никел в световен мащаб тази година в обем от 109 хиляди тона, съобщиха от компанията в края на ноември.

През следващата година, според разчетите на "Норникел", на световния пазар на никел също ще има излишък, но оценката за излишъка е намалена спрямо предишната - от 150 000 на 110 000 тона. Производството на този метал в света се очаква да нарасне с 8% и да достигне 3,45 млн. тона, а потреблението - 3,34 млн. тона.

Излишъкът отново ще се наблюдава главно в сегмента на нискокачествените материали, въпреки че висококачественият никел, използван в батериите, ще бъде в лек излишък (16 000 т излишък, при дефицит от 12 000 т през 2022 г.), се казва в последния обзор на руската компания.

Никелът и паладият неочаквано поскъпнаха

Никелът и паладият неочаквано поскъпнаха

Пазарът се опасява от възможна дестабилизация на износа на никел от Русия