Samsung планира драстично да ограничи структурата на собственост на конгломерата през следващите месеци, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Сегашната оплетена мрежа отдавна е яростно критикувана, като се твърди, че тя е в полза на управляващото семейство Лий и е за сметка на дребните акционери.

Две компании, свързани със Samsung, ще продадат техните дялове на стойност около един милиард долара в де факто холдинговата фирма на конгломерата Samsung C&T. Ходът очаква одобренията на борда на директорите на Samsung Electro-Mechanics Co. и Samsung Fire & Marine Insurance Co. Времето на продажбата ще бъде определено спрямо условията на пазара.

Samsung отчита рекордна печалба четвърто тримесечие подред

Samsung отчита рекордна печалба четвърто тримесечие подред

Но компанията не е оптимистично настроена за следващите три месеца

Представители на Samsung вече са представили плана на някои големи инвеститори от Южна Корея и чужбина.

Промяната - една от няколко, които протичат в конгломерата - в крайна сметка ще намали влиянието на Лий Дзие Юн - 49-годишният вицепредседател на Samsung Electronica и внук на основателя на компанията. Наскоро той бе освободен от затвора, където лежа по обвинения за огромен корупционен скандал, за който поста си напусна и предходният държавен глава на страната.

Разтоварването на дяловете на Samsung от свързаните компании ще разруши и последните четири примера от "кръгово" акционерно участие - непрозрачна структура на собственост, която отдавна е критикувана от чуждестранните инвеститори и южнокорейските регулатори. От 2013 г. насам Samsung намалява порочната практика. Тогава тя имаше 80 подобни споразумения, които даваха на семейството на Лий огромна възможност на влияят на целия конгломерат.