Най-големият производител на смартфони в света Samsung предупреждава, че бъдещите месеци ще са "болезнени", заради прекъсването на глобалните вериги за доставки, което влияе и на търсенето на смартфони и усложнява приемането към 5G технология, пише CNN Business.

Компанията казва, че е реализирала ръст на печалбата преди пандемията от Covid-19. Южнокорейският гигант заяви и, че кризата носи промяна в начина на живот на хората и прогнозира, че все повече светът ще разчита на дигиталните услуги.

Samsung отчете оперативна печалба 5,3 милиарда долара за тримесечието, с 3,5% повече спрямо година по-рано и в съответствие с очакванията на анализаторите. Приходите растат с 5,6% до 45,4 милиарда долара.

Според прогнозите на компанията търсенето на смартфони се очаква рязко да спадне заради коронавируса. "Свиващият се пазар на смартфони и затварянето на магазини ще доведе до неизбежен спад на приходите за текущото тримесечие, заяви Йонгмин Ли, вицепрезидентът на Samsung.

Samsung продължава с агресивните инвестиции

Samsung продължава с агресивните инвестиции

Въпреки коронавируса

Бизнесът с чиповете за памет, който от години е източник на стабилни печалби за Samsung, вероятно ще бъде повлиян също от спада, заявиха от компанията.

5G

Компанията прогнозира, че вирусът може да забави старта на безжичната технология от ново поколение.

Huawei прогнозира закъснения при въвеждането на 5G в Европа.

Според анализаторът Джефрис Едисън Ли заради Covid-19, както и други фактори, продажбите на 5G смартфони също ще бъдат по-слаби от очакваното през тази година, особено в Китай, най-големият пазар на смартфони в света.