Някои от най-големите индустриални компании в Европа публично разкритикуваха решението на SAP - създателите на водещия софтуер за управление на бизнеса в глобален план, да насочат усилията си към "облачни" решения. Новите функционалности ще са достъпни само за тези, които плащат абонамент, пише The Register.

Промяната в стратегията потенциално ще струва на компаниите милиони.

IBM и SAP съкращават хиляди, разделят се с активи

IT гиганти с офиси и в България обявиха големи съкращения

Технологичният сектор се подготвя за период на намалено търсене

Контекст: През последните 3 десетилетия SAP се превърна в неразделна част от работата на хиляди компании по целия свят - от аптеки до самолетостроителни заводи. Софтуерът позволява дигитализация и интегрирано управление на всички бизнес процеси, като платформата позволява надграждане със специално направени за нуждите на клиента модули.

Дълги години този тип системи се инсталираха на територията на дадената компания и нейни специалисти след това я поддържаха. От няколко години, обаче, SAP предлага и алтернатива - абонаментна услуга, при която клиентът не трябва да осигурява собствена инфраструктура, но вместо това плаща наем.

Миграцията към съвременните версии на SAP, но и от локална към "облачна" инсталация е бавен, тежък и скъп процес, който обикновено е в състояние да отнеме години и може да струва десетки хиляди до милиони евро.

Радомир Миланов, SAP: Ключът към "Новата икономика" е в облачните услуги и умното управление на клиентското изживяване

Радомир Миланов, SAP: Ключът към "Новата икономика" е в облачните услуги и умното управление на клиентското изживяване

Управляващият директор за България на SAP пред Money.bg

Детайли: Директорът на SAP Кристиан Клайн заяви преди анализатори преди дни, че бъдещите иновативни функционалности ще бъдат достъпни само за тези, които плащат абонамент.

Останалите компании - даже и да са инвестирали огромно количество финансов и човешки ресурс в локална инсталация на топ платформа като SAP S/4HANA, няма да получат интеграция на генеративен изкуствен интелект (AI) или отчитане на все по-важните за инвеститорите ESG параметри.

Иновативните ъпдейти няма да бъдат предоставени и на тези, които използват SAP през друг доставчик на cloud услуги.

SAP Labs България и нейната ключова роля в света на облачните услуги

Технологичният пазар за $150 милиарда, на който един български екип има ключова роля

Специалистите в SAP Labs България предоставят и оперират облачни услуги за клиенти в цял свят

Организацията на над 3800 индустриални SAP потребители в Германия, Австрия и Швейцария DSAG коментира, че с новата си стратегия компанията "изоставя" своите клиенти: "Тези, които са инвестирали в локална инсталация, сега оставят с усещането, че са пропилели милиони".

Председателят на борда на DSAG Йенс Хунгершаусен коментира пред The Register, че, освен всичко друго, SAP са направили 180-градусов завой от предходните си обещания, че няма да ощетяват клиентите си с локални инсталации за сметка на тези в "облака". Организацията на SAP потребителите във Великобритания и Ирландия също изрази неодобрение от решението водещият бизнес софтуер да се развива "на две скорости". От обединението напомниха по-ранния публичен ангажимент към SAP S/4HANA до 2040 г.

SAP планира да увеличи капитализацията си с 90 милиарда евро

IT гигант с бизнес в България планира да увеличи капитализацията си с 90 милиарда евро

Компанията иска да постигне това до 2023 година

Бившият директор в SAP Джон Гил коментира, че най-засегнати ще са тези компании, които тъкмо са завършили мащабните си проекти за миграция към локална инсталация: "Как ще реагират те? Как отиваш при Борда на директорите и казваш: "Да, тъкмо приключихме една сериозна SAP миграция. Сега ще трябва да направим още една"?"

От друга страна: От SAP обаче остават категорични, че бъдещето е само в техния облак: "Бизнесите са изправени пред нестабилна макроикономическа среда и пазарните условия предполагат гъвкавост. За да бъдат на челни позиции, клиентите ни трябва да бъдат в облака. Това е единственият начин да им предоставим иновации с нужната скорост".