Китайската технологична компания ZTE ще бъде затворена в САЩ, ако се замеси в още едно нарушение на американските закони, предупреди съветникът по търговията на Белия дом Питър Наваро.

"Третото нарушение ще ги изкара от играта. Ако направят само още едно нещо, ще бъдат затворени", каза Наваро пред Fox, като добави, че всички в администрацията разбират, че това е политиката.

Китайската компания се съгласи да плати глоба от 1 млрд. долара на САЩ и да направи големи промени в ръководството си, за да бъде вдигната строгата забрана за покупка на части и технологии от американски доставчици. Сделката позволи на компанията да се върне отново в бизнеса.

Забраната, свързана с нарушаване на ембаргото на САЩ на търговията с Иран, засега тежко втория по големина производител на телекомуникационно оборудване в Китай и постави самото оцеляване на компанията под въпрос.

Санкционирането на ZTE се превърна в основна тема в напрегнатите търговски преговори между САЩ и Китай, като лично президентът Доналд Тръмп се ангажира да помогне за постигането на сделка.

Изтъкнати членове и на двете партии в Конгреса са против споразумението, тъй като смятат, че ZTE извършва шпионска дейност и е заплаха за националната сигурност на САЩ.

Решението на Тръмп да позволи на китайската компания да продължи дейността си в Щатите е жест, който помага за изграждането на добри отношения с Китай, твърди Наваро.

"Президентът направи това като лична услуга на президента на Китай като начин да покаже добра воля за по-големи усилия като тоwa в Сингапур", каза съветникът, позовавайки се на срещата на върха между Тръмп и Ким.

Според него ZTE е "лош актьор", но сделката включва предпазни мерки, като изискването дружеството да задържи екип за съответствие, избран от отдел "Търговия", в продължение на 10 години. В компанията вече има наблюдател, назначен от американски съд.