Енергийният гигант Saudi Aramco, който през миналата година беше най-печелившата компания в света, отчете по-слаби резултати за първите шест месеца на 2019 година.

От компанията обявиха нетна печалба в размер на 46,9 милиарда долара за периода януари - юни при такава от 53,02 милиарда долара за същия период на 2018 година.

За сравнение Apple, която е най-печелившата борсова компания в света, има печалба от 31,5 милиарда долара за първите шест месеца на фискалната година.

От Saudi Aramco посочват, че общо приходите им са в размер на 163,88 милиарда долара при такива от 167,68 милиарда долара година по-рано. Като причина за спада се посочват ниските цени на петрола и ограничения добив.

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света

Saudi Aramco е най-печелившата компания в света

Изпреварва с лекота Apple

Междувременно в понеделник от индийската Reliance Industries обявиха, че ще продадат 20% дял от акциите си на Saudi Aramco. Това ще бъде една от най-мащабните чуждестранни инвестиции в азиатската държава.

По думите на председателя на Reliance Industries Мукеш Амбани, който е най-богатият индиец, сделката е за 75 милиарда долара.