Saudi Aramco е най-печелившата компания в света през 2018 г., изпреварвайки с лекота американски гиганти като Apple Inc. и Exxon Mobil Corp., пише Bloomberg, позовавайки се на данни от Fitch Ratings.

Компанията генерира печалба преди данъци, лихви и обезценки от $224 милиарда, казват от Fitch, давайки оценка от А+ - петата най-висока. Печалбата е значително по-голяма от тази на Apple или Exxon, които отчитат $82 милиарда и $40 милиарда, съответно.

Кредитният рейтинг дава рядък шанс на инвеститорите да научат повече за финансите на компанията, които остават тайна след национализацията в края на 70-те години на миналия век. Fitch бе допусната, тъй като Aramco сега се готви да излезе на пазара на облигации, за да придобие основния дял в местната петрогрупа Sabic срещу $69 милиарда.

Очакваше се, че Aramco ще излезе на борсата и това трябваше да се случи още през 2018 година, но в крайна сметка, след няколко отлагания, новата цел е 2021 г.

Въпреки високата печалба преди данъци, паричните потоци не изглеждат чак толкова добре. Рияд разчита на компанията да финансира разходите за социални програми и отбрана, както и разточителния лайфстайл на стотици принцове. Компанията плаща 50% от печалбата си под формата на данък върху прихода, както и лицензионни такси, които започват от 20% от приходите.

Saudi Aramco купи нефтохимически завод за $70 милиарда

Saudi Aramco купи нефтохимически завод за $70 милиарда

Сделката е част от стратегията на компанията за увеличаване преработката на петрол