Най-голямата в света компания за добив на петрол - саудитската Saudi Aramco, е подписала споразумение за придобиване на 70 процентен дял в нефтохимическия завод Saudi Basic Industries Corporation (Sabic). За тази цел ще заплата на собственика - суверенният фонд на Саудитска Арабия - Public Investment Fund (PIF), сумата от $69,1 милиарда, се казва в съвместно съобщение на двете компании.

Срокът за приключване на сделката зависи от получаването на съответните разрешения от регулаторните органи на страната.

Отбелязва се също така, че останалите 30% от акциите на Sabic се намират в свободно обращение и Aramco не планира да ги купува.

За да осигури средства плащането на аванс по сделката петролният гигант Saudi Aramco още следващата седмица ще пусне облигации на сума 10 милиарда долара, информира днес Wall Street Journal.

Saudi Aramco инвестира в два големи нефтохимически проекта в Китай

Saudi Aramco инвестира в два големи нефтохимически проекта в Китай

Общата стойност само на единия се оценява на 10 млрд. долара

Sabic е четвъртата по големина нефтохимическа компания в света и с нейното придобиване Saudi Aramco ще може да диферсифицира своя бизнес и да излезе на нови пазари. Тя работи в 50 страни и през миналата година е реализира оборот от $45 млрд., а чистата й печалба е в размер на $5,7 милиарда. Активите на компанията се оценяват на $85 милиарда.

Вероятността за IPO на Saudi Aramco става все по-съмнителна

Най-голямата сделка в историята става все по-малко вероятна

Това би създало публично дружество за $2 трилиона

Сделката е част от стратегията на Aramco за увеличаване преработката на суров петрол от 5 на 8-10 млн. барела дневно до 2030 година, от които 2-3 милиона барела ще се падат на нефтохимическата продукция.

Освен това придобиването на Sabic ще позволи на петролния гигант да подобри изходните си позиции и да придвижи своите планове за излизане на борсата и осъществяване на IPO (първично предлагане на акции) след 2020 година.