Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco планира да подпише предварителни споразумения за инвестиции в два нефтопреработващи и нефтохимически комплекси в Китай. Това ще стане в рамките на посещението на престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман в Пекин тази седмица, съобщи Reuters, позовавакйи се на сви източници.

"Saudi Aramco ще подпише протокол за намерение за изграждане на проект за нефтопрератване и нефтохимически комплекс в провинция Ляонин в Североизточен Китай, заедно с китайския отбранителен конгломерат Norinco,", твърдят източниците на агенцията.

Отбелязва се, че за първи път двете компании обявиха съвместни планове през май 2017 година. Според подписания по-рано меморандум става дума за изграждане на рафинерия с капацитет преработката на 300 хиляди барела петрол на ден и нефтохимическо предприятие за производство на 1 милион тона етилен годишно. Общата стойност на проекта бе оценена на повече от 10 милиарда долара.

Освен това, Aramco планира да придобие миноритарен дял в Zhejiang Petrochemical, контролирана от китайската частна химическа група Zhejiang Rongsheng Holding Group, допълват източниците на агенцията.

Zhejiang Petrochemical изгражда петролна рафинерия и нефтохимически комплекс в източната провинция Чжезян с капацитет за преработка от 400 000 барела на ден. Очаква се Aramco да получи 9% дял в този проект.

Reuters отбелязва също, че Саудитска Арабия се опитва да възстанови лидерството си във вноса на петрол за Китай, което кралството отстъпи на Русия през последните три години.