Тревожи ли ви мисълта за това, че няма да можете да си платите сметките? Празни ли са рафтовете около вас? Имате ли чувството, че няма кой да ви спаси? Време е за добра новина - не сте сами, една от най-големите компании за телевизионна търговия в Централна и Източна Европа е във вашето положение!

Studio Moderna, позната у нас с брандове като Dormeo, Delimano и Cosmodisk, е на ръба на фалита, след като се провали опита на двама от най-богатите словенци да спасят компанията.

Контекст: Studio Moderna е основана в Словения през 1992 г. от един от най-богатите хора в страната днес - бизнесменът Санди Чешко. В най-силните си години нейното съдържание чрез телевизионния формат Top Shop и онлайн магазините достигаше до стотици милиони европейци от 21 страни.

През 2019 г. Чешко продаде своя дял от компанията на три инвестиционни фонда, но през миналата година го изкупи обратно.

Санди Чешко

Източник: Studio Moderna

Санди Чешко

Детайли: Според словенския портал 24ur проблемите на Studio Moderna с банки, доставчици и други кредитори не са от вчера. Именно заради тях Чешко през май продаде брандовете Dormeo, Delimano, Rovus, Top Shop и Cosmodisk, заедно с редица патенти на друг словенски богаташ - Дарек Хорват.

Защо един словенски милиардер иска да произвежда био храна в Сърбия?

Защо един словенски милиардер иска да произвежда био храна в Сърбия?

"На планетата може да се произведе достатъчно храна за всички", смята бизнесменът Само Логин

"Когато избухна войната в Украйна, ние бяхме ударени от санкциите. Загубихме два пазара. Загубихме инвеститор", обясни около сделката за марките Чешко. Той и Хорват през седмиците след това са търсели начин да оздравят Studio Moderna, но според портала Necenzurirano през миналата седмица разговорите са пропаднали. Причината - прекалено големите дългове на компанията, които се измерват в десетки милиони евро.

Онлайн изданието твърди, че Хорват е дал да се разбере, че няма да влиза в ролята на спасител, а други инвеститори към онзи момент не са се появили.

Резултатът от всичко това е, че магазините на Studio Moderna поне в Словения са полупразни, сметките ѝ са блокирани, няма доставки и заплатите на служителите за месец май още не са изплатени, като освен това в ход са и съкращения, посочват медиите в бившата югорепублика.

Словенски стартъп създава перфектната "пържола" без месо

Словенски стартъп създава перфектната "пържола" без месо

Колко струва?

Какво следва: Според Necenzurirano нищо не спира Хорват, който притежава най-ценните марки на Studio Moderna, сега да ги развива самостоятелно - просто друго дружество ще поръчва съответните артикули от Китай.

Чешко, обаче, поне публично не се е примирил и твърди пред медиите, че ще продължи да работи за оцеляването на компанията си. Ако успее да възстанови своя бизнес, скоро в нашия регион ще има не една, а цели две големи словенски компании за директни продажби онлайн и по телевизията. Истинска промоция!