Пазарната стойност на Microsoft Corp., водещият световен разработчик на програмно осигуряване в четвъртък надхвърли 600 милиарда долара, съобщава Marketwatch, позовавайки се на данни от аналитичната и инвестиционна компания FactSet.

Това става за първи път от т.нар ера на "доткомовете" в началото на века. За последен път американският ИТ гигант се оценяваше толкова от пазара на 3 януари 2000-та година.

Борсовите котировките на акциите на Microsoft в четвъртък се покачиха с 0,4% и достигнаха рекордната цена от $77,91 за една акция. От началото на тази година стойността на книжата на компанията се е увеличила с 25,4%, което може да се окаже най-добрия годишен подем за Microsoft от с 2013-а насам, отбелязва Dow Jones.

Покачването на акциите говори за възкачването на Microsoft на вълната на успеха в сферата на облачните технологии, отбелязват анализаторите.

Сред компании, чийто акции са включени в борсовия индекс Standard & Poor's 500, Microsoft заема трета позиция по размера на пазарната капитализация. По-скъпо пазарът оценява Apple Inc. ($800 млрд.) и Alphabet Inc. (около $690 млрд.).