Изглежда главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела е на път на направи още една "покупка". Наскоро компанията осъществи най-голямата си сделка за придобиеване на бизнес - производителя на видеоигри Activision Blizzard за цена от близо 70 милиарда долара. Но това едва ли това ще е единствената забележителна сделка под ръководството на Надела.

Microsoft придоби бизнеса с рекламни технологии Xandr от собственика на CNN AT&T в края на миналата година за 1 милиард долара. Компанията похарчи 20 милиарда долара за фирмата за облачен софтуер Nuance по-рано през 2021 г., припомня CNN.

Откакто Надела е начело на Microsoft (2014 г.), компанията сключи сделки за милиарди долари, включително придобиването на Minecraft Mojang, собственика на студиото за игри на Bethesda ZeniMax Media, както и GitHub и социалната бизнес мрежа LinkedIn. (Сделката с LinkedIn е втората най-голяма сделка на Microsoft на стойност от 26,2 милиарда долара.

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

Историческа сделка: Microsoft купи производителя на видео игри Activision Blizzard за близо $69 милиарда

След новината акциите на Activision поскъпнаха с 38%

Неотдавна се появиха и съобщения, че Microsoft планира да купи софтуерната компания, която работи в областта на киберсигурността Mandiant, известна преди като FireEye. В момента тя се оценява на около 4,5 милиарда долара. Все още обаче не са направени официални изявления по темата от двете страни.

Не би трябвало да е изненадващо, че Microsoft може да си позволи и иска да сключва още сделки. Компанията има около 130 милиарда долара и ще разполага с около 60 милиарда долара, след като сделката Activision приключи, след като се одобри от регулатора.

Бизнесът в областта на киберсигурността е сред важните за Надела. Миналата година Microsoft купи няколко стартъпа от този сектор като CloudKnox Security, RiskIQ и CyberX.

Това е доходоносен бизнес за Microsoft, заради годишните приходи от абонаменти. Тази част от бизнеса на Microsoft привлича и повече корпоративни клиенти. Ето защо, дори ако сделката с Mandiant не се осъществи, Microsoft вероятно ще насочи погледа си към друга подобна компания.

"Киберпрестъпността е най-голямата заплаха, пред която е изправен всеки бизнес в днешно време", заяви Надела.

Приходите от бизнеса с киберсигурност на Microsoft са надхвърлили 15 милиарда долара през последните 12 месеца, което е 45% ръст спрямо предходната година.

Microsoft не е единствената технологична компания, която трескаво сключва сделки. Преди ден Intel обяви, че купува Tower Semiconductor за 5,4 милиарда долара в брой. IBM обяви, че купува компанията за облачни услуги Neudesic, но параметрите по сделката не са ясни.