Space Exploration Technologies Corp. - или SpaceX, както е по-познава, изпълни успешно първата си мисия за 2018 г. Компанията на предприемача Илън Мъск изпрати в ниска орбита на Земята товар на правителството на Съединените американски щати. Какъв е той остава тайна, тъй като информацията е класифицирана. Единствено се знае, че става въпрос за сателит, построен от Northrop Grumman Corp.

Мисията, позната с кодовото наименование "Zuma", започна от площадката Кейп Канаверал във Флорида с ракета Falcon 9. SpaceX бе избран от контрактора Northrop Grumman Corp., цитирайки ниската цена.

"Като компания, Northrop Grumman осъзнава, че това е огромна отговорност и от нас зависи да осигурим най-достъпната цена и най-ниския риск за "Zuma", каза Лон Рейнс, говорител на Northrop Grumman, цитиран от Bloomberg.

Това е първото изстрелване на SpaceX в година, която се очаква да бъде доста заета за компанията на Мъск. Надеждата е през 2018 г. да има около 30 мисии, след като през предходната година постави рекорд от 18.

Минути след излитането, част от ракетата успя успешно да кацне отново, за да бъде използвана отново.