Шефът на най-голямата верига кафенета Starbucks Хауърд Шулц заяви, че компанията планира да наеме на работа 10 000 бежанци.

Мигрантите ще получат място, от което да си изкарват препитанието, през следващите пет години, като кафенетата по целия свят ще отворят врати за бежанците, предаде Bloomberg.

Тръмп издадe заповед на 27 януари за преустановяване на приема на бежанци в САЩ за 120 дни и забранява на гражданите от седем държави, предимно мюсюлмански страни, да влизат в страната в продължение на 90 дни.

Директивата обаче е критикувана от съюзниците на Щатите Канада и Германия.

Starbucks е в директен контакт със служителите, засегнати от забраната за имиграция и ще направи "всичко възможно, за да подкрепи и да им помогне по време на този объркващ период", заяви Шулц в изявление до служителите, публикувано на интернет страницата на компанията.

Изпълнителният директор на веригата допълни още, че решително подкрепя програмата "Мечтатели", предназначена да помогне на имигрантите, които пристигат в САЩ.

По думите му компанията ще окаже "помощ и подкрепа на мексиканските клиенти, партньори и техните семейства", тъй като предложените търговски санкции, имиграционни ограничения и такси могат да имат сериозно въздействие върху "бизнеса им и тяхното доверие на американците."

На този фон Шулц заяви, че компанията ще продължи да инвестира в Мексико.