Сагата покрай разпределянето на честоти за 5G мрежата се задълбочава. След като снощи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) насрочи търг за 6 април т.г., от Теленор днес излязоха с отворено писмо, в което настояват той да бъде преместен за края на април заради Великден.

"Категорично не приемаме определената за провеждането на търг дата 06.04.2021 г., което е решение взето без да се вземе предвид изричните условия от наша страна. Поставихме акцент върху предстоящия за католическия свят Великден, който период от годината е традиционно свързан с намален експертен, административен и управленски капацитет, предвид международната среда на работа на компания като Теленор България, както и все по-усложняващата се в последните дни обстановка с разпространението на COVID-19, особено в гр. София. Предвид това, изразихме становище, че датата на търга би следвало да се определи на или след 26.04.2021. Тези ни съображения представляваха изричното ни условие за съгласие за провеждането на нов търг", посочват от оператора.

Те настояват КРС да преразгледа датата. Възможно ново отлагане на разпределението влиза в противоречие с публично изразеното желание на А1 България търгът да се проведе възможно най-скоро. Компанията обвини Vivacom в опит да забави процеса.

От Vivacom потвърдиха позицията си, че "най-добрият начин за предоставяне на 5G честоти е чрез търг". "От опита на другите държави тя се е доказала като най-прозрачната и в интерес на потребителите практика за разпределяне на честотния спектър между отделните оператори на пазара. Конкуренцията между операторите за определени честотни обхвати ще осигури и по-големи приходи за държавния бюджет", коментират от оператора.

До ситуацията се стигна, след като Vivacom подадоха жалба в съда срещу решението на КРС да разпредели служебно честотите между трите оператора.

Съдебна жалба забавя пускането на 5G в България

Съдебна жалба забавя пускането на 5G в България

Vivacom обжалва решението на КРС за разпределяне на честотите