Пускането на истински 5G мрежи в България се отлага — неизвестно за колко време. Vivacom се оказва недоволна от решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да разпредели без търг честотите на трите оператора и обжалва решението в съда, потвърждава и Reuters.

Дали казусът ще бъде разрешен без намесата на съда, ще стане ясно през следващите дни. "Ще проведем среща и ще търсим начини да продължим напред, тъй като е в национален интерес да ускорим процеса, ако е възможно. Ако не, съдът ще реши", посочва председателят на държавния регулатор Иван Димитров.

Какво се случи?

Първоначалната идея на Комисията за регулиране на съобщенията бе да раздаде по 100 MHz честоти на всеки един от трите големи оператора. В този случай би трябвало всички да са щастливи — освен евентуалните по-малки кандидати за изграждане на 5G мрежи, за които остават едва 70 MHz общо — недостатъчно за създаване на мрежа.

Самата идея бе осъществена чрез правилата за търга, който трябваше да се проведе на 15 март. Няколко дни по-рано обаче КРС реши, че ще предостави лентите на трите участници — Vivacom в 3,5 GHz, A1 в 3,6 GHz, а Telenor - в 3,7 GHz. Те съвпадат и с честотите, които операторите получиха за тестване в средата на миналата година.

Vivacom обаче е подала заяви и за трите ленти. За втората и третата подават от А1, а Telenor — само за третата. Според правилата КРС получава първите 100 MHz, А1 вторите, а Telenor — третите.

Операторите би трябвало да са доволни от решението, тъй като ще получат честотите на първоначална цена, 4 млн. лв., без оскъпяването им заради търговата процедура. В някои западни държави при подобни търгове операторите платиха скъпо и прескъпо за честотите — разход, който в крайна сметка ще бъде прехвърлен на потребителите там.

Vivacom обаче настоява за провеждането на търг, като мотивите зад това решение към момента са обект на спекулации. От компанията посочват в съобщение до медиите, че провеждането на търг "би било в интерес на потребителите, на компаниите и на самия регулатор", както и "максимални приходи за държавата".

От А1 посочиха, че са съгласни на търг — но "само ако е организиран в най-кратък срок до една седмица". От телекома посочват още, че оспорването на приключилата процедура е опит на Vivacom да забави процеса.

Telenor също заявиха, че са готови да приемат промяна в решението на регулатора, ако това е единственият прозрачен и стабилен начин за придобиване на 5G спектър и е в интерес на потребителите в страната.