Потреблението на петрол в Азия се е възстановило почти до равнището си от преди кризата, коментира главният изпълнителният директор на Saudi Aramco Амин Насър. "Виждаме частичното възстановяване на петролното търсене в страните по света, които облекчават ограниченията и в които икономическият растеж се покачва", каза той, цитиран пред Bloomberg.

Насър коментира още през юни, че най-тежкият спад на петролния пазар вече е преминат, като неговата прогноза е през второто полугодие търсенето да продължи да расте. Тогава потреблението на петрол вече се беше възстановило до около 90 млн. барела дневно спрямо 75-80 млн. барела дневно през април.

 Saudi Aramco сви печалбата си с 50% за първата половина на 2020-а

Най-големият производител на суров петрол сви печалбата си с 50% за първата половина на 2020-а

Коронавирусът предизвика най-големия шок за световните енергийни пазари от десетилетия

Този оптимизъм се превърна в основната причина за покачването на цената на петрола в понеделник, смятат някои анализатори. Подобно настроение лъха и от въздухоплавателния сектор, където търговските полети достигнаха 70 хил. дневно за пръв път от март досега.

Същевременно Saudi Aramco посочи, че е на път към планираното увеличаване на добива. Производството на гиганта вече е над 12 млн. барела дневно и се очаква да достигне 13 млн. барела, въпреки че все още инвенториите глобално са препълнени.

За момента страните от ОПЕК и техните световни партньори са в едно от най-дългите съглашения за понижаване на добива, основната част от което се пада именно на Саудитска Арабия. А според анализатори, подобен ход би могъл да доведе не само до нарушаване на пакта, но и до още по-ниска печалба за Aramco, след като през второто тримесечие печалбата ѝ се сви със 73% на годишна основа.