Петролният гигант Saudi Aramco отчете 50% спад на нетния доход за първата половина на финансовата си година в пагубния за петролните пазари период и глобалната икономика като цяло. Компанията заяви, че нетният доход се е понижил до 23,2 милиарда долара през първите шест месеца на годината, намалявайки наполовина от 46,9 милиарда долара за същия период на 2019 г., предаде CNBC.

Според Aramco резултатите по-лоши, заради по-ниските цени на суровия петрол и намаляващите маржове на рафиниране, поради историческо спиране на глобалната икономическа активност и търсене на нефт и продукти поради коронавируса.

"Най-лошото е вероятно зад гърба ни", казва изпълнителният директор на Aramco Амин Насер. "Ние оставаме доста позитивни по отношение на дългосрочното търсене на петрол." Цените се насочиха към отрицателни стойности през април, и докато пазарът се стабилизира, цените на суровия петрол Brent все още намаляват над 30 процента през тази година.

Цената на петрола се вдига. Тръмп въведе нови икономически мерки

Цената на петрола се вдига. Тръмп въведе нови икономически мерки

Сутринта Brent се търгува по $44,86, а WTI - по $41,80 за барел

Последните цифри за приходите идват само седмица след като Aramco отстъпи "короната" си като най-голямата компания в света, регистрирана на пазара по пазарна капитализация на Apple.

Въпреки продължаващите глобални икономически смущения и предизвикателствата пред енергийния сектор, Aramco обяви дивидент в размер на 18,75 милиарда долара за второто тримесечие, в сравнение с 13,4 милиарда долара за второто тримесечие на 2019 г.

Най-голямата държавна петролна компания в Саудитска Арабия и най-големият производител на суров в света също поддържат дивидента си в този размер и за второто тримесечие.

Съперниците на компанията BP и Royal Dutch Shell вече намалиха дивидентите на фона на пандемията.

"Нашето намерение е да платим 75 милиарда долара, в зависимост от одобрението на борда и в зависимост от пазарните условия", каза Насер.

Капиталовите разходи бяха 6,2 милиарда долара през второто тримесечие и 13,6 милиарда долара за първата половина на 2020 г. Тази цифра за първата половина на миналата година беше 14,5 милиарда долара.

САЩ изпраща суров петрол на най-големия износител в света

САЩ изпраща суров петрол на най-големия износител в света

През юни Щатите са изпратили общо 550 000 барела суров нефт до Саудитска Арабия

Коронавирусът предизвика най-големия шок за световните енергийни пазари от десетилетия, но ръководителите на Aramco са оптимистични по отношение на траекторията на възстановяване през третото тримесечие и след това.

"Наблюдаваме частично възстановяване на енергийния пазар, докато страните по света предприемат стъпки за облекчаване на ограниченията и рестрикциите на икономиките си", добави Насер, но предупреди, че спадът в търсенето на енергия, предизвикан от коронавируса, ще тежи на печалбите през цялата година.

Въпреки притесненията, анализаторите казаха, че Aramco е по-добре подготвена за изменчивост на пазарните условия, поради своя размер и мащаб, ниските си производствени разходи и солидното генериране на свободен паричен поток в условията на слаба цена на петрола.

Резултатът идва и на фона на резултатите на дъщерното дружество на Aramco, Saudi Basic Industries Corp (SABIC), което отчете трета поредна тримесечна загуба миналия четвъртък.