Котировките на петрола се повишават в понеделник, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за разширяване на редица мерки за икономическа подкрепа, заобикаляйки Конгреса. Преди това Белият дом и демократите не успяха да се споразумеят за нов пакет стимули.

Октомврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта поскъпнаха на борсата ICE Futures в Лондон с 0,46 долара (1,01%), до $44,89 за барел. В петък тези контракти спаднаха с $0,69 (1.5%) до $ 44.4 за барел.

До този момент фючърсите за септември за американския WTI се повишиха на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,58 долара (1,41%), до 41,80 долара за барел. По време на предишната сесия договорът падна с 0,73 долара (1.7%), до $ 41,22 за барел.

Едно от постановленията на Тръмп частично връща допълнителни плащания за обезщетения при безработица за десетки милиони американци, които са загубили работата си поради пандемията от коронавирус. Според указа плащанията, които възлизат на 400 долара на седмица, ще бъдат 75% финансирани от федералното правителство и 25% от щатските правителства.

Други укази предвиждат отсрочване на плащането на данъци върху заплатите за хората, които печелят по-малко от 100 000 долара годишно, удължаване на мораториума върху студентските заеми и мерки за подпомагане на наематели и собственици на жилища.

Сравнително положителната реакция на рисковите активи в понеделник предполага, че инвеститорите се надяват плащанията да осигурят подкрепа на икономиката и населението, преди Конгресът да предприеме нови мерки, казват експертите от Axicorp.

Пазарът на петрол тази седмица ще се фокусира върху търговските преговори между САЩ и Китай, които се очаква да обсъдят вноса на енергия в Китай.