Световните продажби на швейцарски часовници спаднаха с 11% през април 2016 г., съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни на федералната митническа служба на страната.

В момента Швейцария преживява втори глобален икономически спад в този емблематичен за нея отрасъл след финансовата криза през 2009 година.

През последните десет месеца световните доставки на швейцарски часовници непрекъснато се понижават, спадът през март достигна 16 процента.

Експортът на швейцарски часовници спада с 8%

Експортът на швейцарски часовници спада с 8%

Обемът през януари е $1,54 млрд.

Особено значителен е спадът в продажбите  на продукцията от продуктовия сегмент с цена над 3 000 швейцарски франка ($3030). В резултата на намаленото търсене на часовници от луксозната класа износът за Китай се е съкратил с 36%, в Саудитска Арабия – с  34,4%, в Италия – с  12,3 процента.

Преди дни най-големият в света производител на часовници Cartier отчете, че продажбите на марката през април са спаднали с 18 процента. Акциите на компанията загубиха една трета от цената си през миналата година. Сега те се понижиха с нови 1,5%, а акциите на  корпорацията Swatch Group спаднаха с 1,3%.