Tata Steel Ltd. планира да съкрати до 3 000 работни места в Европа, за да намали разходите си, предава Bloomberg. Около две трети от съкратените ще бъдат офис служители, съобщиха от компанията.

"Стагниращото търсене на стомана в Европейския съюз и световното свръхпредлагане бяха усложнени и от търговските конфликти, които превърнаха в Европа в място, в което се стоварва световният излишък", казаха от индийската Tata Steel.

Европейската стоманена индустрия се намира в труден период: търсенето намалява, световният икономически растеж се забавя, а заплахата от чуждестранни доставчици, включително от Турция, Русия и Китай, е постоянна.

British Steel Ltd., вторият най-голям производител на стомана във Великобритания, бе поставен в ликвидация през май, а по-късно придобит от китайската Jingye Group Co. Търсенето в Европейския съюз ще се свие с 3,1 процента тази година, предупреди асоциацията Eurofer.

Печалбата (EBITDA) на Tata Steel в Европа потъна с 90 процента до 31 милиона паунда ($40 милиона) през първите шест месеца на фискалната година, започваща от април. Приходите са 3,25 милиарда паунда за същия период.

По-рано Tata Steel опита да обедини сили с германската Thyssenkrupp AG, но предложението бе отхвърлено от европейските антитръстови регулатори.

Германската индустриална династия, която продава активи, за да оцелее

Германската индустриална династия, която продава активи, за да оцелее

Проблемите на Thyssenkrupp сочат към по-голям разлом, преминаващ през Германия в здрача на дългогодишното управление на Ангела Меркел