Главният прокурор на щата Тексас подаде съдебен иск срещу Meta Platforms, собственик на Facebook, заради продължилата с години, а сега прекратена, употреба на технологии за лицево разпознаване, които нарушават щатските закони за защита на личните биометрични данни, пише The Wall Street Journal. Кен Пакстън настоява за присъда в размер на стотици милиарди долари, според източник на вестника.

В изявление прокурорът посочва, че разпознаването на лица в снимки, които потребителите са качили на платформата между 2010 и края на 2021 г., е довело до "десетки милиони нарушения" на тексаските закони. "Facebook тайно е събирала най-личната информация на тексасците — снимки и видео — за лична печалба", казва Пакстън.

В отговор от Meta определят обвиненията като безпочвени и допълват, че потребителите са се съгласили с условията.

Искът срещу Facebook е вторият заради технологиите за лицево разпознаване. По предходния, заведен в Илинойс, компанията плати $650 млн. Законодателството в щата по въпроса е подобно на това в Тексас.

Според закона, глобата е до $25 хил. за всяко нарушение. В иска се изчислява, че поне 20 млн. жители на щата са имали регистрация във Facebook през 2021 г.