Tesla Inc. е на ръба да постави нов тримесечен рекорд за доставки на автомобили, но производителят ще трябва да вложи всичко от себе си през последните няколко дни на месеца, написа главният изпълнителен директор Илън Мъск до служителите, цитиран от Bloomberg.

"Има много спекулации относно доставките на автомобили това тримесечие", казва той в имейл във вторник. "Реалността е, че сме напът да поставим рекорд, но с малко. Все пак, ако дадем всичко от себе си, със сигурност може да го постигнем!"

От началото на годината акциите на Tesla загубиха 34 процента, отчасти заради притеснения, свързани с търсенето - нещо, което Мъск отрича. Компанията прогнозира, че ще достави между 90 хил. и 100 хил. автомобила през второто тримесечие. През първите три месеца 63 хил. клиента получиха електромобилите си. Рекордът за доставки бе през последното тримесечие на 2018 г. - 90,7 хил. автомобила. В края на 2018 г. бяха намалени и субсидиите, които федералното правителство отпуска при покупка на електромобил. От 1 юли тя намалява още веднъж - до $1 875.

"Вече имаме достатъчно поръчки, за да поставим рекорд, но правилните автомобили все още не са на правилните места", пише Мъск. "Логистиката и крайната доставка са изключително важни, както и намирането на търсене за варианти на автомобилите, които вече са произведени и са налични, но не можем да достигнем хората, които са ги поръчали до края на тримесечието", казва още той.

На червено ли е Tesla?

На червено ли е Tesla?

Пазарната капитализация на компанията падна и вече е след тази на Ford Motor