Акциите на американския автомобилен производител Tesla се понижиха от 275 на 230 долара, в следствие на притесненията за растеж на компанията и проблемите с Model 3.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск има интереси в различни области, като създаването на ракети, вместо да се концентрира върху увеличаване на продажбите на Model 3. Според финансовата фирма Wedbush това е "предупредителен червен код" за състоянието на компанията, пише CNBC.

Вече няма кола на Tesla за $35 000. Марката увеличи цените

Вече няма кола на Tesla за $35 000. Марката увеличи цените

Всички версии на Model 3 са с 400 долара по-скъпи

Акциите на автомобилния производител поевтиняха със 7% от петък, затваряйки на цена от 211,03 долара. Понижаването им продължи като стигна под 200 долара за акция, което се случва за първи път от декември 2016 година, насам. А това е повече от 40% спад за тази година.

Според анализаторите постигането на поставените цели до края на годината, би било "херкулесова задача" за Tesla. Автомобилният производител планира да произведе от 360 000 до 400 000 коли до края на годината. В най-добрия случай обаче те биха били 370 000, а дори 355 000 по думите на анализатори.

Tesla e изправена пред сериозно предизвикателство, тъй като е в процес на изграждане на фабрика в Шанхай, както и усилено работи по Model Y, който по план трябва да бъде на пазара през 2020 година. Освен това Tesla търси начини да усъвършенства масово предлагания си вариант Model 3. Всичко това ще ѝ създаде много разходи, за които ще е необходим капитал.

Tesla търси $2 милиарда от пазарите. Мъск ще купи акции за още $10 милиона

Tesla търси $2 милиарда от пазарите. Мъск ще купи акции за още $10 милиона

Акциите тръгнаха нагоре след новината

Мъск е заявил, че се опитва да управлява разходите. Но според Wedbush Tesla е изправена пред "изкачване, подобно на връх Килиманджаро", за да постигне целите си за рентабилност през втората половина на 2019 година.