Американският производител на електрически автомобили Teslaтърси нови $2 милиарда от пазарите. Компанията ще увеличи капитала си с $650 милиона чрез продажбата на акции, а останалата сума ще бъде набрана чрез конвертируем дълг.

След излизане на новината акциите на компанията, които изтриха 30 процента тази година, подскочиха с 5,9 процента.

Самият главен изпълнителен директор на компанията Илън Мъск ще купи акции на стойност 10 милиона долара, пише CNBC. Общото предлагане на акциите е за 2,7 милиарда долара, а покупката на Мъск ще включва 41 896 акции.

Ключовият инвентар на Tesla надмина $2 милиарда за първи път

Ключовият инвентар на Tesla надмина $2 милиарда за първи път

Това се дължи на продажбите на Model 3 извън Северна Америка

В предходни случаи купуването на акции от главния изпълнителен директор на компанията се е смятало за надежден сигнал. Данните сочат, че след последните 5 покупки на Мъск, акциите са били с 41 процента по-високи през следващите три месеца.

Офертата се поема от банките Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Credit Suisse, Societe Generale и Wells Fargo.

Мъск неколкократно заяви през миналата година, че компанията няма да има нужда от свеж капитал. След първото тримесечие, в което Tesla записа спад на продажбите и трябваше да плати $920 милиона дълг, той явно е променил мнението си. Към края на март т.г. компанията разполага с около $2,2 милиарда.