Новостартиращата компания от американския град Денвър Boom Technology планира да произвежда свръхзвукови пътнически самолети. Макар крайният продукт все още да е далеч, на 23 март фирмата ще представи дизайна си за 40-местен самолет, който може да лети със скорост от около 2335 км/ч. При тази бързина един полет между Ню Йорк и Лондон би отнел около 3 часа и 24 минути.

Блейк Шол, основател и главен изпълнителен директор на Boom, твърди, че двупосочните билети ще струват 5000 долара.

„Идеята е самолетът да се движи по-бързо от който и да е друг пътнически самолет, създаван някога, но за същата цена като бизнес класата”, обяснява той, цитиран от Bloombеrg. Шол е работил пет години в Amazon.com, като се е занимавал с неща като автоматизирани рекламни системи, преди да пусне производител на мобилни приложения за пазаруване, наречен Kima Labs. Лидерът в онлайн търговията Groupon купил Kima през 2012 г., а Блейк Шол се заел с разработването на друг проект.

„Хората, с които говорехме, погледнаха плана ни и заключиха, че е осъществим. Това не е научна фантастика”, сочи той.

Самолетът на Boom ще бъде изработен от смес от въглеродни влакна вместо с алуминий, което ще го направи по-лек и способен на по-бързо пътуване.

Снимка 224974

Източник: Boom Technology

Според симулациите дизайнът на иновативния модел е по-тих и с 30% по-ефикасен от англо-френския свръхзвуков пътнически самолет Concorde.

За да съкрати времето за пътуване, самолетът на Boom ще лети на височина от 18 км, от която пасажерите ще могат да видят кривината на Земята, докато се движат 2,6 пъти по-бързо от останалите пътнически самолети.

Шол твърди, че около 500 маршрута пасват на пазара на летателния апарат, включително 5-часово пътуване от Сан Франциско до Токио и 6-часов полет от Лос Анджелис до Сидни.

Към момента стартъпът е събрал 2,1 милиона долара. Компанията ще ги използва по време на разработването, макар че в крайна сметка ще трябват десетки или стотици милиони долари, за да бъде пуснат самолетът на пазара.

Догодина предстои пробен полет, но не става ясно кога ще започнат редовни пътнически пътувания. Шефът на Boom Блейк Шол посочва само, че базирана във Великобритания авиокомпания възнамерява да закупи самолети на стойност 2 милиарда долара, когато са готови.

„Искам да живея в свят, в който можеш да стигнеш навсякъде за пет часа за 100 долара. Това ще отнеме десетилетия, но мисля, че ще го постигнем”, казва Шол.

Амбициозният проект обаче ще се изправи пред значителна конкуренция. През август 2015 г. европейският консорциум Airbus получил патент за свръхзвуков пътнически самолет, който потенциално ще лети от Лондон до Ню Йорк само за час.

Този самолет ще лети от Лондон до Ню Йорк само за час

Този самолет ще лети от Лондон до Ню Йорк само за час

Новият Concorde ще се движи над 4 пъти по-бързо от звука