Турция е любима дестинация за германските туристи. След драматичните за турския туризъм 2016 и 2017 г., германците се върнаха в страната през 2018 г., а тази година ще бъдат още повече.

Ранните резервации от Германия за лятна почивка в Турция нарастват със 123% на годишна база, съобщава пред Анадолската агенция служителят на турското министерство на културата и туризма в Берлин Хюсеин Гази Кошан.

Πpeз изминалата гoдинa дъpжaвaтa нa Бocфopa oтнoвo ce пpeвъpнa в eднa oт нaй-пoпyляpнитe ваканционни дecтинaции зa германcĸи посетители, като беше посетена от 4.8 млн. германци.

Германските туристи се върнаха в Турция

Германците се върнаха към една от любимите си дестинации. И ще стават все повече

Резервациите им за почивка в южната ни съседка почти са се удвоили

"Броят на туристите през 2016 и 2017 г. беше под цифрата, която очаквахме, но Турция се завърна през 2018 г.", посочва Кошан и добавя, че Турция в момента е водеща в продажбите в Германия по ранни записвания.

Целта на турските власти е германските туристи да достигнат до 5.6 млн. през тази година, което ще бъде нов рекорд. 

Повишеното търсене се дължи на високото качество на турските туристически оферти, както и на качественото обслужване. "Посрещаме нашите гости много по-добре отколкото конкурентните страни. Клиентите, които загубихме преди 2 години, видяха това. Тези, които предпочетоха Испания, Италия и Гърция, сега се завръщат в Турция", обяснява Кошан.

Туризмът в Турция се възроди и тепърва ще покорява върхове

Туризмът в Турция се възроди и тепърва ще покорява върхове

Изминалата 2017 г. върна чуждите туристи и компенсира загубите, очаква се още по-силна 2018 г.

Водещият турски курорт Анталия има доста труден туристически сезон през 2016 и 2017 г., но се възстановява през 2018 г., като германците отново играят важна роля в ренесанса.

"През 2019 г. очакваме увеличение на броя на туристите в Анталия с 50 до 60%. По-специално, наблюдаваме голямо увеличение на броя на германските туристи в сравнение с предходните сезони. Мисля, че 2019 г. ще бъде много добра", казва Ахмет Четин, председател на Турската камара по корабоплаване в Анталия, цитиран от Daily Sabah.

Затоплянето на отношенията между Берлин и Анкара също стимулира посещенията на германци в южната ни съседка. Двете държави имат силно търговско-икономическо партньорство, а в Германия живее голяма турска етническа общност. Така че германските граждани се чувстват все по-комфортно в Турция.

Лошото за туризма в Турция мина. Или не съвсем

Лошото за туризма в Турция мина. Или не съвсем

Обнадеждаващи сигнали за възстановяване има, но не са достатъчни

"Турция вече е доста напреднала в туризма. Единственият проблем е, че ниските цени от 2016 г. трябва да бъдат доведени до нормално ниво", посочва Четин.

Той подчертава, че качеството на услугите на турския туризъм е по-добро от другите страни, особено по отношение на храната и хотелите.

"Наистина нашият хотелски мениджмънт и гостоприемство, както и нашето уважение и интерес към туристите, са много благоприятни. Смятам, че 2019 г. ще бъде много добра и ще бъдем на много по-добри места през 2020 г.", изтъква Четин.

Турция ще спечели $30 милиарда от туризъм през 2018 г.

Край на неволите на туризма в Турция. Тя ще спечели $30 милиарда през 2018 г.

Посетителите се увеличават, има нови стимули за туроператорите

Над 37.5 млн. чужденци са посетили Турция през първите 11 месеца на 2018 г., което е с 23% повече спрямо предходната година, по данни на турското министерство на туризма. Щом излязат данните за декември, се очаква се страната да надхвърли целта от 40 млн. чужди туристи за годината, което е най-високата цифра за всички времена.

Страната е приела почти 43 млн. посетители, включително турци, живеещи в чужбина в периода януари-ноември. Те се увеличават с 21.35% на годишна база. Очакванията са Турция да приключи 2018 г. с общо 45 млн. посетители.