Стартъпът за споделено пътуване Uber се отправя към съда в Европа в битка, която може да има огромни последици за икономиката на приложенията в целия континент и да промени досегашния им начин за правене на бизнес.

Базираната в Калифорния компания ще се стреми да убеди магистратите от Върховния съд във вторник, че е цифрова услуга, а не транспортна фирма, в случай че може да се определи дали стартъпите, базирани на приложения, трябва да бъдат освободени от строги закони, предназначени за обикновени компании, пише Business Insider.

Случаят започна в Испания през 2014 година. Uber се озова на подсъдимата скамейка в страната, след като основният таксиметров оператор в Барселона твърдеше, че американската компанията е действала незаконно, предлагайки таксиметрови услуги.

Подкрепящите Uber обаче смятат, че строгите регулаторни задължения защитават традиционните оператори и възпрепятстват навлизането на дигиталните стартиращи компании, които предлагат по-свободни условия на труд за работниците в страните от Европейския съюз.

Самата Uber твърди, че е просто цифрова платформа, която свързва желаещи шофьори с клиенти, и не е транспортна услуга.

Uber затваря офиса си в България

Uber затваря офиса си в България

Служебният имейл на компанията за нашата страна вече не е активен

Определението, характеризиращо Uber като транспортна услуга, я изправя пред по-строги правила за лицензиране, застраховане и безопасност, а това може да доведе до верижни ефекти върху други стартиращи компании.

Холандия, Финландия, Полша, Гърция и Европейската асоциация за свободна търговия са представили писмени становища, които са склонни да подкрепят Uber.

Испания, Франция и Ирландия обаче обясняват в техните изявления, че Uber е транспортна услуга. Разширен състав от 15 съдии ще чуе аргументите, като повече от 200 участници записани за съдебното заседание.

Съдът се очаква да се произнесе най-рано през март 2017 година.