Universal Music Group - една от най-големите звукозаписни компании в света с изпълнители като The Weeknd, Sting и Ariana Grande в портфолиото си, започва битка с мащаб, невиждан поне от mp3 бума насам. Този път на мушката е изкуственият интелект, който според UMG може да срине цялата индустрия, пише в свой материал CNN.

Какво се случи: По информация на FT през април компанията е изпратила официални писма на стрийминг платформите, включително Spotify и Apple Music, с които изрично забранява тренирането на AI модели върху нейни музика и текстове.

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Развитието на изкуствения интелект може да остави 300 милиона души без работа: ето кои професии са застрашени

Прогнозата е от нов доклад на Goldman Sachs

В действията си компанията е водена от "моралната и комерсиална отговорност пред нашите артисти за това да предотврати неоторизирана употреба на тяхната музика и да не допусне платформите да качват съдържание, което нарушава правата на изпълнителите и останалите творци", заяви пред CNN говорител на UMG.

Контекст: Ако можем да си позволим препратката към култовата българска книга от 80-те, компютърът играе, рисува и свири с "човешко" качество от години, но новото поколение AI платформи правят технологията достъпна за на практика всеки потребител. Много внимание се обръща на чат ботовете като ChatGPT или на генераторите на изображения като MidJourney, но вече има много възможности човек да създаде музика... като просто я опише.

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

Кои компании ще спечелят (или загубят) от въвеждането на изкуствен интелект?

А какво е положението при доставчици на "облачни" AI услуги

Това се случва с помощта на модели, "тренирани" върху огромно количество музика, като така те имитират познати гласове, мелодии и структури на песни.

През февруари топ диджеят Дейвид Гета показа на практика какво означава това - за под час той създаде с AI чисто нова песен с вокали от рапъра Еминем, които последният никога не е записвал. Преди дни от стрийминг платформите беше свалена песен, в която AI "пее" с гласовете на Drake и The Weeknd.

Детайли: От UMG отбелязват, че по принцип не са против изкуствения интелект и даже работят по свои иновации в тази сфера, но не могат да приемат възможността всеки да е в състояние за секунди да създаде песен, която имитира творчеството на някой от подписалите с компанията изпълнители. Все пак, каталогът на Universal ѝ носи милиарди долари всяка година.

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

10 професии, които изкуственият интелект вероятно ще практикува съвсем скоро

Ето кои са изложени на най-висок риск

Един от начините това да стане е с ограничаване на автоматичното събиране на информация по начина, по който това се случва например със страниците, които уебмастърите не искат да се индексират в Google.

От друга страна: "Разбирам с каква цел са тези действия, но не съм убеден колко ефективни ще бъдат те, тъй като AI платформите вероятно ще продължат да имат един или друг начин за достъп до защитено с авторски права съдържание", коментира пред CNN адв. Карл Фолкс.

Ограничаването на автоматичното събиране никога не може да е на 100%, ако се очаква дадената музика да е достъпна за потребителите - "роботът" винаги може да се настрои така, че да заобиколи забраната.

Към момента реално няма регулации по въпроса върху какво може да се тренира AI и върху какво - не. Американските власти на този етап ще решават индивидуално за всеки един случай на база на това доколко може да се говори за оригинална идея, придобила форма.