През май броят на компаниите в САЩ, които са поискали защита от кредиторите си, т.е. са фалирали, беше 27, като те са банкрутирали за задължения на стойност 50 млн. долара, сочат данни на Bloomberg. Това е най-бързият темп на растеж на фалитите от Голямата рецесия насам, когато през май 2009 г. фалираха 29 компании.

Сред банкрутиралите от началото на настоящата криза са известни компании като J.C. Penney и J. Crew Group, както и авиокомпаниите Latam Airlines и Avianca Holdings. От началото на юни 2019 г. досега, общият брой на големите компании, поискали защита от кредиторите си, е 98.

По-неблагоприятната прогноза обаче е, че досегашните фалити са само върхът на айсберга и че вълната от банкрути тепърва започва, въпреки трилионите долари, които федералното правителство на страната налива в икономиката.

Hertz се готви за банкрут

Hertz се готви за банкрут

Компанията вече изпусна едно плащане и иска да реструктурира $17 млрд. дълг

"Мисля, че ще продължим да виждаме молби за защита от кредиторите при по-високи нива, отколкото виждаме в момента", каза бившият съдия по фалитите Малани Цигановски пред Bloomberg.

"Както сме виждали при предишни периоди на икономически стрес, компаниите, които са изложени на непредвидени финансови обстоятелства, не искат моментално защита от кредиторите си", каза ръководителят на кредитните изследвания към S&P Global Судийп Кеш. "Болшинството от банкрутите, които видяхме от началото на второто тримесечие на 2020 г., бяха на бизнеси, които бяха изправени пред предизвикателства още преди разразяването на кризата."

Фалитите на американските превозвачи продължават: банкрутира компания с 3500 служители

Фалитите на американските превозвачи продължават: банкрутира компания с 3500 служители

Celadon остави много хора на улицата две седмици преди Коледа

От началото на годината, 88 от големите глобални компании са фалирали по кредитите си, което е почти двойно по-голям брой от същия дял на предишните две години - 49 през 2019 г. и 43 през 2018 г. По-голямата част от тях или 59 компании не са успели да погасят лихвата и главницата по кредитите си.

Вече затруднените инвестиционни компании се подготвят за още по-голяма вълна от банкрути, неплатежоспособност и ликвидации до края на годината, а юристите предупредиха Конгреса, че вероятно съдилищата по фалитите ще бъдат "претоварени от това наводнение с дела."