С разгара на рецесията в производствения сектор в САЩ, все повече превозвачи в страната изпитват сериозни проблеми. По-рано тази седмица базираната в Индианаполис Celadon подаде документи за фалит по глава 11, което превръща в компанията в поредният участник в сектора, който банкрутира.

В резултат от фалита на компанията 3 хил. шофьори на камиони и 500 души административен персонал остават без работа малко над две седмици преди Коледа, предаде Zero Hedge. Единственото подразделение на компанията, което ще продължи да работи, е Taylor Express в Хоуп милс, Северна Каролина, посочва главният изпълнителен директор на компанията Пол Свиндланд пред местния сайт WTHR. Все пак компанията му ще изпълни доставките на последните си пратки.

Сривът на производството повлече със себе си и транспортната индустрия

Сривът на производството повлече със себе си и транспортната индустрия

"Вече няма сфери в икономиката, които растат", пише разследващият анализатор Лий Класков

"Внимателно проучихме всички възможности за преструктуриране на Celadon и за поддържане на дейностите си, но поради някои проблеми в миналото и насрещните ветрове на пазарите това е невъзможно", посочва Свиндланд в прессъобщение. "Celadon беше изправена пред изплащането на значителни разходи, свързани с разследването на предишното ръководство на компанията."

Освен тях, бизнесът е бил силно задлъжнял и не е можел да посреща значителните си финансови плащания, включително и чрез продажби на акции, които биха донесли някакви ликвидни средства. Изглежда, че опциите за преструктуриране също не са били възможен вариант пред компанията.

Къде в света транспортът е най-скъп?

Къде в света транспортът е най-скъп?

И къде е най-евтин

Дори в момента много от шофьорите на компанията са по пътищата на САЩ, а проблемът е, че картите им за гориво са били блокирани, което затруднява ситуацията изключително. Предишните изпълнителни директори на компанията бяха обвинени във финансови измами, а неотдавна двама от мениджърите ѝ бяха осъдени за тях.