Обикновено пътуването с обществения транспорт е най-евтиното придвижване от дома до офиса, но не във всички градове. За разлика от малките, в големите мегаполиси общественият транспорт може да бъде основен разход. Най-скъпите градове за пътуване до работа са в Западна Европа, Австралия, Нова Зеландия и САЩ, а най-евтините в Азия - Индия, Индонезия, Филипините, но и столицата на Чехия, Прага.

Това показва проучване на Deutsche Bank, което класира 10-те най-скъпи и 10-те най-евтини градове в света за ползване на градски транспорт, след проучване на повече от 150 града в повече от 100 страни по света.

За всички градове, освен че транспортът е един от най-големите повтарящи се разходи, с които се сблъскват хората, но това е продължително време прекарано в метрото, в задръствания в трамвая, автобуса или тролея. Но пък ти дава възможност да опознаеш съгражданите си, не скриват чувството си за хумор анализаторите на Deutsche Bank.

Добрата новина е, че градският транспорт опазва околната среда, тъй като се ползват щадящи природата превозни средства. В зависимост от мястото където е жилището и разстоянието до офиса, градският транспорт си остава значително по-евтин от ползването на личен автомобил за придвижване до работното място.

За съставянето на класацията, е използвана средната цена за месечен билет или карта.

Разликата за транспортни разходи между градовете в света е огромна. За най-скъпия градски транспорт на Лондон на месец са нужни близо 197 щатски долара, а за Дъблин - вторият град с много скъп транспорт, средният месечен разход е 144 щатски долара.

В другия край на таблицата - за двата града с най-евтин градски транспорт са нужни съответно 15.3 долара на месец за Буенос Айрес, Аржентина, и 16.8 долара за Мумбай, Индия.

Къде е най-скъп и къде най-евтин градският транспорт по света

Снимка 425862