Производството на пшеница в Русия е в силен възход. И въпреки спада на цените през последните годни, руските фермери увеличат износа, като застрашават благосъстоянието на американските производители, пише The Wall Street Journal.

Деловият вестник напомня, че за първи път от времето на царска Русия страната стана най-големият износител на зърно в света. През 2016 г. Русия надмина САЩ на световния пазар на пшеница, същото се случва и през тази година. Производството на американска пшеница за този аграрен сезон е намаляло с 25%.

Растежът на зърнопроизводството в Русия представлява заплаха за американските фермери, в САЩ се наблюдава най-силната вълна от закриване на стопанства от 80-те години на миналия век. Както отбелязва WSJ, руските фермери работят също толкова, колкото и американските им колега, но в Русия себестойността на продукцията е много по-ниска, защото разходите са в рубли, а зърното се продава навън за долара.

С планини от зърно Русия издуха европейските си съперници

С планини от зърно Русия издуха европейските си съперници

Страната има най-големите запаси за последните 30 години

Изданието напомня, че Русия може да бъде още по-привлекателен продавач и заради възможното увеличение на тарифите за американския износ на зърно: Китай е наложил 25% мито върху пшеница от САЩ. Засега Москва не успява да се възползва от това предимство поради китайските ограничения върху вноса на пшеница от Руската федерация.

Русия настъпва на традиционни за САЩ зърнени пазари

Русия настъпва на традиционни за САЩ зърнени пазари

Страната вече е световен лидер по износ на пшеница

Но анализаторите отбелязват, че руското зърно вече успешно се конкурира с американското на такива традиционни за САЩ пазари, като например мексиканския. По-евтината, но не по-малко качествена руска пшеница притиска американските и европейските износители и в Северна Африка и Близкия изток, където Москва има политическо влияние.

The Wall Street Journal посочва и новата руска политика, която се опитва да разнообрази икономиката чрез намаляване дела на приходите от петрола в бюджета, развитие на селското стопанство. Аграрният сектор все още страда от неразвита инфраструктура и корупция и ниска ефективност при държавните субсидии.

Русия надмина САЩ като най-голям износител на зърно

Русия надмина САЩ като най-голям износител на зърно

Очаква се тази година да експортира рекордните 25,5 млн. тона

Според статията през 2017 г. приходите от износ на селскостопански продукти в Русия са достигнали 20,7 милиарда долара. И са надминали по този показател приходите от експорт на военна продукция.