Запасите на Русия от пшеница се повишават до най-високите си нива от времето на Съветския съюз, поддържайки цените ниски. Това е удар за конкурентите от Европейския съюз, които се надяват, че износът им на зърно ще може да се конкурира с руския през следващите месеци.

Въпреки че изнася повече пшеница в сравнение с която и да е друга страна през последния четвърт век, запасите на Русия все още предстои да скочат с почти 50% до рекордните 20.6 млн. метрични тона, според базираната в Москва консултантска фирма SovEcon.

Това може да затрудни Франция, най-големият износител в ЕС, да възстанови дела си в отвъдморските пазари, дори след като цените на руската пшеница достигнаха почти 3-годишен връх от 208 долара на метричен тон - с 4 долара по-скъпо от френското зърно.

Руските запаси от пшеница са най-големите от времето на СССР

Руските запаси от пшеница са най-големите от времето на СССР

Високите нива на руските запаси могат да задържат цените му през следващите месеци, а по-слабата рубла през последните седмици означава, че житото на страната е по-евтино в доларово изражение.

"Големите запаси и относително ниските цени на рублата ще гарантират, че Русия ще остане конкурентоспособна спрямо износа на ЕС до края на този сезон", каза изпълнителният директор на SovEcon Андрей Сизов-младши.

Фермерите в ЕС се борят да се конкурират с поток от евтин руски износ на световните пазари, като изходящите пратки на търговския блок се понижиха с повече от 1/5 от миналата година. Нарастването на еврото до повече от 3-годишен връх спрямо долара също вреди на конкурентоспособността.

Френското зърно все по-трудно удържа натиска на руското

Френското зърно все по-трудно удържа натиска на руското

Това се отразява в продажбите на Египет, който заедно с Индонезия е най-големият купувач на пшеница в света. Само един товар от 60 000 тона френска пшеница е продаден на страната в правителствени търгове този сезон. За сравнение руското зърно представлява 79% от продажбите.

Институтът за проучвания на селскостопанските пазари в Москва (ИКАР) повиши прогнозата си за износ за текущия сезон. Експертите предвиждат стабилни цени на износа на руски пшеница, предвид очакванията за предстоящата нова богата руска реколта.

Междувременно френската земеделска агенция FranceAgriMer намали очакванията си за износа на страната, а консултантите от Strategie Grains направиха същото и за ЕС.

Руските зърнени резерви заплашват позициите на европейските страни на ключови пазари

Източник: iStock

Руските зърнени резерви заплашват позициите на европейските страни на ключови пазари

"Ако руските цени отново паднат и загубим конкурентоспособността си на пазарите в Мароко и Западна Африка, то сегашната цел на FranceAgriMer ще бъде много, много трудно постижима", каза Александър Боа, анализатор в консултантската компания Agritel в Париж.

"Добре е да видим френските цени под руските цени, но все пак ще имаме нужда от $ 3 или $ 4 на тон повече конкурентоспособност, за да можем да хванем по-голям пазарен дял", заяви Боа.