Американската глобална масова медийна компания Viacom планира да продаде „значителен” миноритарен дял във филмовото си и телевизионно студио Paramount Pictures.

Компанията е била сезирана от няколко инвеститори, заяви главният изпълнителен директор Филип Дауман, и ще проведе разговори с някои вложители.

Viacom е под натиск да съживи представянето си след серия слаби резултати. По-рано този месец медийният гигант отчете спад от 6% на приходите за тримесечието спрямо година по-рано.

София е източноевропейският Холивуд

София е източноевропейският Холивуд

Не го казваме ние

Paramount Pictures също изпитваше затруднения, със срив на приходите от 15 на сто и оперативна загуба от 146 млн. долара.

Студиото, което според Viacom се възстановява от някои големи неуспехи, е оценено на 4 млрд. долара, заяви анализаторът на Sanford Bernstein Тод Джуенгер, цитиран от BBС.

Компанията обаче не оповести какъв процент от Paramount може да продаде.

Китайската компания за онлайн търговия Alibaba и американският лидер в индустрията Amazon са предлагани като потенциални партньори от акционери на Viacom.

Най-богатият китаец купи холивудското студио, създало „Джурасик свят“ и „Интерстелар“

Най-богатият китаец купи холивудското студио, създало „Джурасик свят“ и „Интерстелар“

За умопомрачаваща сума

За последните 12 месеца акциите на медийната компания, която е собственик на кабелните телевизии Nickelodeon и Comedy Central, загубиха повече от 40% от стойността си.

В същото време холивудското филмово студио DreamWorks, най-известен с продукциите „Кунг-фу панда” и „Шрек”, отчетоха по-добри от очакваните приходи и печалба на тримесечна база. При новината акциите на компанията за анимационни филми скочиха с над 9% на Нюйоркската фондова борса.

Приходите в периода от октомври до декември са нараснали с 36,3 на сто до 319,3 млн. долара, а нетната печалба е достигнала 42 млн. долара в сравнение със загуба от 263,2 млн. долара за същия период година по-рано.

Положителните резултати на компанията са подпомогнати от лентата „Пингвините от Мадагаскар”, както и телевизионното излъчване на анимационната комедия „У дома”.

Холивуд записа най-голямата печалба в историята си

Холивуд записа най-голямата печалба в историята си

Продажбата на билети скочи рекордно