Вече е потвърдено – 2015 г. беше най-успешната година в историята на Холивуд. Стойността на продажбите на боксофиса в Северна Америка, включващ Канада и САЩ, надхвърлиха рекордните 11 милиарда долара.

Блокбъстърите „Джурасик свят” и „Междузвездни войни”, излезли тази година, спомогнаха приходите от билети да надминат предходния успех от 10,9 милиарда долара през 2013 г. Печалбата на Холивуд през тази година нарасна със 7,2%, пише Bloomberg.

От Disney знаят как се прави - „Междузвездни войни” донесоха рекордни приходи

От Disney знаят как се прави - „Междузвездни войни” донесоха рекордни приходи

Световната премиера би очакванията за продажба на билети

Принос за неочаквано добрите резултати имаха и лентите „Бързи и яростни 7” и „Отмъстителите: Ерата на Ултрон”. Най-голям успех отчетоха от гигантите в киноиндустрията Walt Disney Co. и Universal Pictures. Вторите регистрираха най-голям скок в акциите си с продажби, възлизащи на общо 2,55 милиарда долара.

Най-успешният филм за годината – „Междузвездни войни”, ще продължи да жъне успехи и в началото на новата година, след като стартира със световна премиера на 18 декември. Очаква се още през януари сагата да даде своя принос и да осигури ръст от около 4% на продажбите на билети през 2016 г.