Volkswagen планира да съкрати около 4 хил. работни места в заводите си в Германия, като предлага ранно или частично пенсиониране на по-възрастните си служители в ход, който може да струва на компанията няколкостотин милиона евро, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници от гиганта.

Планът на концерна вече е съгласуван със съвета на работниците и ще започне с частично пенсиониране на родените през 1964 г. Освен тях тези, родени между 1956 и 1960 г. ще получат възможност за ранно пенсиониране. Разчетите на компанията показват, че това е възможност, от която ще се възползват около 900 души, като значително много по-малко ще изберат първият вариант, за който обаче не бяха посочени числа.

Общо обаче Volkswagen иска да се освободи от между четири и пет пъти по-голям брой служители от всичките си шест завода в страната, в които работят общо около 120 хил. души.

Според един от източниците на Reuters този ход може да струва на автомобилния прозиводител около 500 млн. евро. Същевременно компанията оповести, че ще инвестира в преобучаване на служителите си нови 40 млн. евро, с което общата сума ще достигне около 240 млн. евро през тази година.

Освен това съкращение, Volkswagen ще замрази назначаването на нови служители до края на 2021 г. и съкращава разходите си за консумативи с 5%, а тези за поръчки - със 7% в рамките на следващите две години. Първоначално тази политика трябваше да приключи в края на март. Единствените сфери, за които тя не важи, са свързани с производството на електромобили, където нови служители ще бъдат назначавани.